Reptes legals als quals s’enfronten les noves tecnologies

La realitat augmentada, els hologrames o la intel·ligència artificial són espais que encara han de trobar un encaix regulatori per protegir les tecnologies i vetllar pels drets dels usuaris.

Les noves tecnologies han irromput amb força en la societat. Aquests avanços, a més de generar millores, també representen un repte des d’un punt de vista normatiu. Invents com els hologrames, la realitat virtual o l’augmentada i les impressores 3D, han passat de ser una creació de la ciència ficció a convertir-se en una realitat a la qual ja tenen accés els usuaris i encara generen molts dubtes sobre el seu encaix legal.

Una de les qüestions prioritàries per resoldre és saber si és necessari crear noves regulacions per cobrir aquests espais o si les normes vigents poden ser suficients per protegir les tecnologies i tenir en compte els drets dels usuaris.

Dubtes al voltant dels hologrames

Els hologrames han passat de ser invents que apareixien en pel·lícules com ‘Star Wars’ a ser una realitat. Per això, sel’s hi ha de buscar un encaix legal per protegir tant la tecnologia com als usuaris.

A més d’aquests assumptes, també seria important dilucidar què succeiria si un holograma reproduís alguna obra protegida per drets d’autor. El mitjà, en aquest cas l’holograma, no és rellevant. La Llei de Propietat Intel·lectual espanyola protegeix als autors d’una obra enfront de qualsevol reproducció o comunicació pública. Per tant, qui a través d’un holograma realitzés un acte reservat al titular d’aquest dret, seria responsable d’una infracció.

En realitat, tindria els mateixos efectes que si es reproduís en un mitjà com la televisió. Es generaria un dret per part del titular a sol·licitar el cessament en l’explotació i, si escau, la capacitat a reclamar una compensació per la seva utilització.

Realitat augmentada i virtual

La realitat augmentada està molt protegida pels drets de patents, però les incerteses legals provenen, en aquest cas, pel tractament d’aspectes sensibles com la privadesa o la intimitat.

La realitat virtual, per la seva banda, pateix problemes de regulació i incògnites legals similars, però també té algunes peculiaritats en el que es refereix, per exemple, a l’ús de marques, drets d’autor o d’imatge als espais virtuals en els quals navega l’usuari.

Impressores en tres dimensions

Un altre assumpte són les impressores 3D. Es tracta d’un camp industrial que cada vegada està més proper al consumidor, que ja pot adquirir a un preu assequible un dispositiu amb el qual crear petits objectes a la seva casa.

Per a això cal escanejar el propi objecte o comptar amb els arxius digitals que continguin els plànols que ha d’executar la impressora, que ja es poden trobar en diverses plataformes d’intercanvi d’arxius en Internet.

Article extret de: Expansión

Share on Facebook